Úvod / Ovocné vína
Tlačiť

Ovocné vína - lahodný nápoj z darov prírody (0 produktov)

Ovocné víno je čoraz obľúbenejší alkoholický nápoj - vzniká kvasením šťavy z rôznych druhov ovocia. Na jeho narastajúcu popularitu reagujú aj mnohé slovenské vinárstva a rozširujú svoju ponuku aj o tento druh vín.

Pre výrobu ovocného vína sú potrebné vyzreté a zdravé plody, ktoré sa rozdrvia a vylisuje sa z nich šťava. Tá sa zmieša s vodou, sacharózou a prípadne aj kyselinou citrónovou v takom pomere, aby sa obsah kyselín a cukrov priblížil révovému muštu. Tekutina sa naleje do vhodnej nádoby opatrenej kvasnou zátkou a naočkuje ušľachtilými kvasinkami. Víno sa môže piť v štádiu burčiaku, prípadne sa po ukončení silného varu stočí, ošetrí disiričitanom draselným. Pre dlhšie skladovanie sa odporúča tiež pasterizácia. Rovnako ako víno z hrozna sa dá aj ovocné víno využiť na prípravu punču, vermutu, sektu alebo sa z neho páli pálenka.

K výrobe ovocného vína sa používajú plody ako višne, jablká, červené alebo čierne ríbezle, čerešne, egreše, čučoriedky, černice, slivky, jahody, maliny, plody moruše, arónia čiernoplodá, šípky, ale aj kvety bazy či púpavy alebo stonky rebarbory. V tropických krajinách vyrábajú aj banánové, pomarančové, ananásové víno alebo ovocné víno z liči. Do vína je možné pre vylepšenie pridať tiež med, rôzne bylinky a korenie.

Na Slovensku vyrába ovocné vína niekoľko známych vinárstiev - medzi najznámejšie patria PEREG, Miluron, JM Doľany, či Pomfy Mavín....

Filter produktov

Zobrazenie
677250ca9c07422d409c609eaa74875a