ELESKO

 

Vinárstvo ELESKO vzniklo v roku  2009 a od svojho počiatku je výnimočné svojou oddanosťou k autentickej výrobe prémiových vín. Vďaka svojim vinohradom v malebných oblastiach Malých karpát a na Tokaji, ELESKO vyrába vína výlučne z vlastnej úrody, čím zaručuje jedinečný charakter každého svojho vína. V srdci jedného z najmodernejších wine parkov v strednej Európe sa snúbia tradičné vinárske metódy s inováciami dneška.

„Obyčajné veci robíme neobyčajne dobre.“

Toto heslo odráža nielen vášeň a odbornosť zakladateľov spoločnosti, ale aj kontinuálne úspechy vín ELESKO na domácich aj medzinárodných scénach. Či už ide o prestížne ocenenia na výstavách alebo ohlasy od milovníkov vína, ELESKO je vždy v popredí. Vinárstvo navyše rozširuje svoj unikátny koncept o galériu súčasného umenia a prvotriednu reštauráciu, kde sa podáva gastronómia, ktorá ohromí aj najnáročnejších gurmánov.

Ponorte sa do sveta ELESKO a objavte jeho magickú esenciu na topwine.sk. Váš nákup bude nielen príjemnou skúsenosťou, ale aj cestou do sveta autentických chutí a tradícií.

 

 

ELESKO

Vinárstvo ELESKO je súčasťou jedinečného projektu investičnej skupiny Eastfield. Jednotlivé stupne technológie zahŕňajú najnovšie technické i technologické poznatky moderného spracovania hrozna a výroby vína. Celá filozofia výroby je podriadená kvalite výsledného produktu. Vo vinárstve sa vyrábajú vína, ktoré sú charakterizované vysokou úrovňou senzorickej skladby s dôrazom na terroir danej lokality. Ide o výrobu produktov európskych rozmerov.

 

ELESKO je líder v technológiách a inováciách

ELESKO je líder v technológiách a inováciách

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moderné a inovatívne technologické postupy vychádzajú z najprogresívnejšieho parku strojov, liniek a zariadení od najlepších výrobcov vinárskej techniky. Pre potreby riadenia a kontroly hotových výrobkov spoločnosť disponuje komplexným analyzátorom, vhodným pre posudzovanie chemického zloženia muštov i vín. Všetky miestnosti výrobného závodu sú klimatizované, je v nich zabezpečená výmena čistého vzduchu a taktiež jeho optimálna a požadovaná vlhkosť.

Premyslená koncepcia výstavby a fungovania vinárskeho závodu spoločnosti ELESKO, rešpektujúc jej rozsah, kvalitatívnu a inovatívnu štruktúru technologického parku, nemá v súčasnosti na Slovensku konkurenciu.

Jedinečnosť ELESKO vín spočíva najmä v kombinovaní rôznych klonov vybranej odrody. Práve kombináciou ovocného štýlu s elegantnejším minerálnym, docielime vysokú kvalitu a príťažlivosť vína, pričom uvedené postupy pomáhajú vyrovnávať aj rozdiely v jednotlivých ročníkoch.

 

 

MALOKARPATSKÁ OBLASŤ

V súčasnosti vlastní spoločnosť ELESKO Malokarpatskej oblasti 110 hektárov nových viníc, ktoré patria k jedným z najkrajších na Slovensku. Používame najprogresívnejšie a najmodernejšie techniky pestovania hrozna, obrábania viníc i spracovania hrozna. Pri pestovaní viniča sa snažíme dosiahnuť súlad s pôdou, vegetáciou a živočíšnymi druhmi, dbáme na ekológiu a životné prostredie.

Do  základnej odrodovej skladby sú zaradené aj tzv. globálne odrody, ako sú Sauvignon, Chardonnay, Pinot gris, Gewürtztraminer, Pinot noir a Merlot.  Svoje zastúpenie majú aj „lokálne“ odrody viniča, akými sú Rizling rýnsky, Frankovka, Zweigeltrebe, či Alibernet. Sme často oceňovaní za najväčšiu výsadbu„novošľachtencov“ na Slovensku, v odrodách Pálava a Dunaj.

TOKAJSKÁ OBLASŤ

Tokajskej vinohradníckej oblasti pôsobí spoločnosť ELESKO v katastrálnom území Malá a Veľká Tŕňa. Vinice spoločnosti ELESKO sú súčasťou najznámejšieho tokajského honu u nás – Lastovičie. V nadväznosti na tradície pestovania tokajských odrôd, ELESKO na upätí Zemplínskych vrchov vysadilo približne 15 hektárov viníc. V oblasti Tokaja sa nachádzajú krásne vinohrady Furmintu (4,67 hektára),  Lipoviny (4,29 hektára), Muškátu žltého (3,19 hektára) a Zety (3,07 hektára).

 

 

Zeta je pomerne nová odroda vyšľachtená v roku 1951. Vznikla skrížením Bouvierovho hrozna s Furmintom a poskytuje voňavé, harmonické, plné vína s jemnými kyselinami, ktoré zrením ubúdajú. Zeta je náchylná na napadnutie botrytídou, ktorá pri priaznivom počasí umožňuje tvorbu cibéb a zlepšuje kvalitu vína.

Pozn. Cibéby sú dôležité pre výrobu Tokajských výberov (putňových vín).