Vína z Nového Zélandu

Vína z Nového Zélandu si síce získali rešpekt až v posledných desaťročiach, no tradícia jeho výroby tu má dlhé korene. Jedna z najlepších vinárskych oblastí sveta oslavuje už viac ako 100 ročnú tradíciu - pritom všetko mohlo byť úplne inak.

Fenomén Marlborough

O južnom novozélandskom ostrove si vinári dlho mysleli, že je príliš chladný a neodvažovali sa na ňom pestovať hrozno. Prvé pokusy z roku 1973 v oblasti nevyšli – hrozno z odrody Cabernet Sauvignon nedozrelo. Toto čisté, pokojné a slnečné údolie chránené pred nepriaznivými vplyvmi oceánskeho počasia pohorím na juhu a severe však nedalo niekoľkým odvážlivcom spávať a už o rok vyskúšali odrodu Sauvignon Blanc – a bol to zásah do čierneho.

Hrozno bolo, ako hovoria domáci, „pungent“, teda pichľavo ostré, mimoriadne chuťovo intenzívne a korenisté. To bol štart fenoménu, ktorý dnes pozná celý svet. Renomé si začalo budovať v osemdesiatych rokoch minulého storočia, dnes sa Nový Zéland označuje za producenta najlepšieho vína tejto odrody, tamojšie vína zbierajú najvyššie ocenenia na najprestížnejších vinárskych a gastronomických akciách.

Zvolené podmienky nespĺňa žiadny tovar.

Vína z Nového Zélandu