Klasické tokajské vína

Pri slove „tokajské“ si väčšinou predstavíte putňové vína. Sú to takzvané tokajské výbery. Vyrábajú sa tradičnou oxidatívnou metódou z tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. K výberom neodmysliteľne patria ručne oberané cibéby – zdravé bobule hrozna napadnuté ušľachtilou formou plesne Botrytis cinerea, ktorá naruší šupku, a tým sa z bobule odparí voda a koncentruje cukor. Cibéby sú jedinečné práve vo Vinohradníckej oblasti Tokaj. Nevytvoria sa tiež každý rok, preto sú „putňové“ vína také vzácne. Putňa je historický názov, boli to drevené koše, do každej sa vošlo cca 25 kíl hrozna. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj až šesťputňové vína. Tokajský výber musí zrieť v drevenom sude minimálne tri roky, z toho aspoň dva roky v klasickej tufovej pivnici.

Okrem výberov patria ku klasickým tokajským vínam aj samorodné – sú z tokajských odrôd hrozna, z ktorých sa nevyberajú cibéby, strapce ostanú len tak, ako sa „samé urodili“.

Absolútnym vrcholom je naopak Tokajská esencia, čo je extrakt z kvasenia samotných cibéb.

Klasické tokajské vína

Tokajské výbery sú vyrobené z tokajských odrôd oxidatívnou technológiou. K výrobe neodmysliteľne patria ručne oberané cibéby – zdravé bobule hrozna napadnuté ušľachtilou formou plesne Botrytis cinerea, ktorá naruší šupku, a tým sa z bobule odparí voda a koncentruje cukor. Sú jedinečné a tvoria sa len na Tokaji, preto je presne ohraničené územie, kde sa môže pestovať tokajské hrozno a vyrábať Tokajské víno. Výroba tokajského výberu je veľmi náročná. Historicky sa používali pre zber cibéb tzv.putne, drevené nádoby na chrbát, do ktorých sa zmestí cca 25 kg cibéb. Pridaním 3 putní tj. 75 kg cibéb do 136 L/presne stanovený objem suda, tzv. Gönsky sud/ samorodného vína vznikne Tokajský výber 3 putňový. Nakoľko cibéby sa tvoria len priemerne každý 3.-5. rok, nedá sa Tokajský výber vyrábať pravidelne. O to je vzácnejší.V našej ponuke nájdete Tokajský výber 3, 4, 5 a 6 putňové. Zrie minimálne 3 roky – z toho min. 2 roky v klasickej tokajskej tufovej pivnici.

Tokajské samorodné vína sa vyrábajú z tokajských odrôd hrozna: Furmint, Lipovina a Muškát žltý oxidatívnou technológiou. Cibéby sa zo strapcov nevyberajú – hrozno sa spracúva ako sa „samo urodilo“ Vyzrieva min. 2 roky, z toho min. 1 rok v klasickej tufovej pivnici.